+34616185554 / Galliners, 17468 Vilademuls, Girona, Spain

RAFAEL MARQUINA

SU LEGADO EN CASTEL BARDERA

Un projecte fidel a l’esperit de Rafael Marquina

Rafael Marquina i Audouard (nascut a Madrid, 13 de novembre de 1921 – 6 de juny de 2013) va ser un reconegut dissenyador i arquitecte català, creador de la revolucionària setrill-vinagrera, que “no degota ni taca”.

El 1961 Marquina va inventar les setrilleres antidegoteig, disseny emblemàtic que ha estat objecte de nombroses còpies a nivell mundial. El disseny era un conjunt de setrill i vinagrera format per un broc que dosifica el líquid i un recipient, de vidre transparent, cònic, que permet alhora recollir les gotes d’oli i l’entrada d’aire en el matràs.

“La forma de les setrills d’aleshores indicava clarament que servei s’esperava d’elles, però el seu funcionament deixava que desitjar. Aquesta última consideració em va portar a dissenyar un setrill que, a més d’una presència digna, “expliqués” per si mateixa la seva funció i complís amb ella, sense inconvenient. “

Rafael Marquina

La restauració de l’antic molí com Museu

L’ intenció d’en Marquina era la recuperació del trull, reconvertint-lo juntament amb la casa en un museu i centre d’estudi de l’oli. Per això es va crear L’Associació Cultural Castel Bardera Amics de l’Oli, l’any 2012 , presidida per ell. Estan molt avançat el procés de recuperació d’aquest espai de més de 200 anys d’antiguitat Rafael Marquina va morir a Galliners a principis de juny de 2013.

En Castel Bardera segueix viu l’esperit de Marquina i el seu llegat.